Syrakusa – Lucias hemstad

Efter några dagars välförtjänt vila i lilla vackra Marzamemmi, seglade Nightowl vidare mot Syrakusa den 13:e juli. Skönt med en kortare sträcka denna gången – tog endast ca 5 timmar. Något osäkert tog vi oss ut ur hamnen och det tog en liten stund innan vi kunde koppla av och känna att styrningen var fixad på ett bra sätt – puha! Inte mycket vind så mestadels gick vi på motor.

IMG_0915

Under hela denna segelsemester har vi haft en helt otrolig tur och fått se ljuvliga delfiner vid varje seglats. Alltid lika underbart varje gång de hälsar på och leker och hoppar lite under peken – snacka om glädjefnatt. Ibland kommer de så nära att man kan höra deras pipljud och se hur de tittar på oss – helt obeskrivbart!

Gamla Stan eller Ortigia ligger på en halvö och består av gamla vackra byggnader och smala vindlande gränder. En höjdpunkt är helt klart frukt- och matmarknaden – finns flera små ställen där man kan få sig en god macka eller äta den ljuvligaste lunch du kan tänka dig. Finns även små unika butiker, bl.a. en som har hemgjord isglass – inte dumt att svalka sig med.

20160714_135013                                 20160714_122335

Dessvärre hade vi denna gång inte riktigt vädrets makter med oss, en rejäl front drog in och det blåste ordentligt under tre, fyra dagar. I Malta Channel var det tydligen 4 meter höga vågor. Vi passade på att istället hyra bil och se oss omkring lite. Jag tror endast de som har bott utomlands några år förstår glädjen av att ta en tur på Ikea och HM, men det var bara första dagen… Därefter var vi betydligt mer kultiverade och tog oss runt till små bergsbyar och besökte Grekiska teatrar, riktigt trevligt.

Som alla nog vet är Syrakusa Lucias stad. Lucia betyder på latin den ljusbärande och det sägs att hon föddes 283 ca och hon är numera helgon – Sankta Lucia. Läs gärna mer om hennes spännande och ruskiga historia på Wikipedia.

När vindarna äntligen lagt sig något vände vi tillbaka och styrde på nytt kosan mot Marzamemmi och därefter till de Maltesiska öarna.Vi hade otroligt klart väder från Syrakusa och kunde under många timmar se den vackra vulkanen Etna i bakgrunden.