Kollage av stickade och virkade plagg

Projekt Sticka & Virka

Kanske är handarbete som att sticka och virka en utdöende kunskap…. eller kanske inte. Jag tror inte det, det finns massor av trevliga forum för dig som älskar att både sticka och virka. Sociala medier är en bra kanal för att komma i kontakt med likasinnade och när man börjar söka så är man definitivt inte ensam om denna hobby.

Hur började jag sticka?

Jag hör till en av dem som stickade mycket i början på 80-talet, men sedan lades det på is… i närmare bestämt sådär en 25 år! Satte igång igen i slutet av 2015 och på den vägen är det – ännu en gång drabbad av stickfeber. Bilderna visar lite av mina alster – både stickat och virkat. Var på härliga Gotland i april 2016 och passade då även på att handla lite ljuvligt ullgarn från Gotlandsfår – köpt direkt från ett spinneri som tillverkar sitt eget garn – så fint. Läs mer om Gotlands Spinneri. Man kan t.o.m. beställa garn från i stort sett hela världen från det lilla spinneriet. 

Sticka och virka – en perfekt avkoppling

Förutom att det är fantastiskt roligt att sticka något snyggt och värmande, så finns det även en annan viktig funktion. Att handarbeta som t.ex. sticka är bevisat bra för kropp och välmående. Stickad tomte JuliusDet är otroligt bra att stressa av med och kan även ha effekt på både blodtryck och på din puls. På samma gång som avkopplingen är ultimat, så koncentrerar sig hjärnan på det du gör just här och nu. Andra tankar åker automatiskt åt sidan och du fokuserar helt på stunden. Stickning och virkning blir automatiskt din stund av Mindfulness eller ska vi kanske kalla det för ”stickfulness” eller ”virkfulness”.

Det bästa av allt är att du kan ha med dig din virkning eller stickning i stort sett var du än befinner dig. Det finns nästan inga gränser för var och när du kan pyssla med ditt handarbete. Eftersom jag bor på Medelhavsön Malta, kan det bli lite för varmt att att sticka under sommarmånaderna, iallafall med ullgarn. Jag brukar passa på under vintermånaderna. Har ett fantastiskt burspråk där solen värmer skönt under vinter – en helt perfekt plats för att sticka några varv. Även när TV:n står på och skvalar, kan det vara mysigt att pyssla med handarbetet på samma gång.

Starta med ett enkelt stickmönster

Om du är lite av en nybörjare, så kan det vara klokt att starta med ett enkelt mönster. Mitt första projekt efter min långa viloperiod, vara en stor men enkel sjal som endast stickades i rätstickning. Det jag tyckte var svårast i början, var att läsa stickbeskrivningarna, men det ger sig efterhand. 

När man sedan känner sig varm i kläderna, så varför inte utmana dig själv med något lite svårare. Kanske mönsterstickning, olika färger eller flätor. Det finns massor av snygga mönster där ute, som bara längtar efter att bli förverkligade. Jag älskar utmaningar och började även att virka för att göra något annat. Startade med enkla sjalar som blev både snygga och användbara. Lyckades även med att virka ett gammaldags lapptäcke till min gamla svensk kökssoffa. Det tog inte så lång tid som jag trodde från början. Det som var mest tidskrävande var nog att virka ihop alla rutorna och sedan göra en snygg kant runt omkring filten. 

svensk kökssoffa med hemvirkad filt lapptäcke

 

Hitta bra mönster gratis

Att finna ett bra mönster är även det lite roligt och spännande. Jag brukar börja fundera på nästa projekt under tiden jag har ett pågåendet. Jag älskar att planera och en del av det är att få inspiration och hitta nya mönster och utmaningar. Jag hittar oftast inspiration från Drops Design, som har en riktigt bra hemsida för garn och mönster. Där kan du söka på specifika kategorier och typer av garn. Här har jag även hittat bra tips på återförsäljare av garn. Vi har ett ganska begränsat utbud på lilla Malta. Idag kan man istället handla från hela världen via internet vilket är helt perfekt. Jag har hittat en bra återförsäljare som bl.a. säljer Drops Garn, men även mycket mera. Firman finns i England och skickar sina produkter över hela världen, vilket är helt perfekt för mig. Dessutom går det supersnabbt och är smidigt när det gäller betalningslösningar.

Kanske du också har lust att sätta igång med en stickning? Jag hoppas att du kanske får lite inspiration genom min sida om stickning och virkning!

Garn från Drops med stickor

Allt av livets bästa